Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш 5% отстъпка за всяка поръчка.

Какво е далекогледство? Причини, диагностика, симптоми и корекция

Какво е далекогледство? Причини, диагностика, симптоми и корекция

Съдържание:


 • Какво е далекогледство (Хиперметропия)?
 • Какви са причините за поява на далекогледство?
 • Как се диагностицира далекогледството?
 • Кои са най-често срещаните симптоми?
 • Далекогледство при деца
 • Последствия от некоригиране на далекогледството
 • Корекция на далекогледство с контактни лещи
 • Препоръчани контактни лещи за корекция на далекогледство


Какво е далекогледство (Хиперметропия)?


    Да имате далекогледство означава, че виждате добре на далеч, но не можете да фокусирате погледа си върху близки предмети. Това състояние се получава, когато очната ябълка е прекалено „къса“  или роговицата е по-слабо извита. Така светлината, навлизаща в окото се фокусира във въображаема точка зад ретината, вместо върху ретината.

Далекогледството може да е вродено или да се развие с времето. Често бива разглеждано в три степени:

 • Ниска степен: Хората с ниска степен на далекогледство могат да изпитват минимални замъглявания на зрението, когато фокусират погледа си върху близки обекти. В повечето случаи очите им успяват да компенсират това замъгляване без нужда от допълнителна корекция. Понякога, обаче, това е свързано със скрито напрежение, което може да е причина за бърза умора на очите или поява на главоболие.
 • Средна степен: Хората със средна степен на далекогледство изпитват по-значителни затруднения при фокусиране на близо. При тях използването на очила или контактни лещи е силно препоръчително за постигане на оптимално зрение.
 • Висока степен: В тези случаи се наблюдава сериозно замъгляване на погледа при опит за фокусиране на близо. Корекция с очила, контактни лещи или дори рефрактивна хирургия се прилагат при това състояние.


Далекогледството е динамичен може да варира в своето въздействие от човек до човек. Разбирането за основните причини за далекогледство и как то се проявява е изключително важно за правилна и навременна корекция.


Какви са причините за поява на далекогледство?


Далекогледството произтича от специфични оптични несъвършенства на окото, които засягат способността му да фокусира близки обекти. Тези несъвършенства са свързани с анатомията на окото и ролята, които различните компоненти играят за постигане на ясно зрение. • Форма на очната ябълка: Тя е основният фактор, допринасящ за далекогледство. При хора с далекогледство очната ябълка обикновено е твърде къса. Недостатъчната дължина не позволява на навлизащата в окото светлина да се фокусира върху ретината. Вследствие на това светлината се фокусира във въображаема точка зад окото. • Кривина на роговицата: При далекогледство роговицата може да има по-малка кривина от оптималната. В резултат на това светлинните лъчи, навлизащи в окото, не се пречупват достатъчно, за да се фокусират върху ретината, а се събират във въображаема точка зад нея. • Пречупваща сила на вътреочната леща: „Кристалната леща“ на окото, разположена зад роговицата, също играе роля при далекогледството. Ако лещата няма достатъчна сила на фокусиране или е твърде плоска, това допринася за неспособността на окото да фокусира правилно близки обекти.
 • Генетични фактори: Генетичните предразположения могат да повлияят на размера и формата на очната ябълка, допринасяйки за развитието на далекогледство.
 • Промени, свързани с възрастта: Далекогледството може да се променя с възрастта. Тъй като окото продължава да расте и да се променя през детството и юношеството, степента на далекогледство може да варира (по-често намалява). Освен това естественият процес на стареене може да повлияе на способността на окото да фокусира на близо (пресбиопия).

Независимо дали чрез очила, контактни лещи или рефрактивна хирургия, навременната корекция на далекогледството подобрява качеството на зрението и цялостното здраве на очите.


Как се диагностицира далекогледството?


Диагностицирането на далекогледството включва цялостен очен преглед, извършен от оптометрист или офталмолог. Процесът е предназначен да оцени цялостното здраве на очите, да определи степента на далекогледство и да установи потенциалните допринасящи фактори. Прегледът може да включва следните стъпки:

 1. Тест на зрението с авторефрактометър – Авторефрактометърът е апарат, с който се измерва „обективна“ рефракция. Той измерва автоматично пречупването на окото и помага при прецизиране на рецептата за коригиращи лещи като задава началните диоптри, с които офталмологът да започне „субективната“ рефракция
 2. Тест на зрителната острота – Включва тест със зрителна таблица, при който пациентът чете букви и цифри с различни размери от определено разстояние.
 3. Оценка на рефракцията – Извършва се чрез фороптер (устройство, съдържащо различни диагностични лещи) или чрез рамка и ръчен набор от диагностични лещи. Изписва се рецепта с диоптри, които        ще  осигурят оптимално ясно зрение
 4. Преглед на ретината - С помощта на специализирани инструменти очните специалисти изследват ретината, зрителния нерв и кръвоносните съдове за аномалии.
 5. Разширяване на зениците - В някои случаи офталмологът може да избере да разшири зениците с помощта на капки. Това позволява по-подробно изследване на вътрешните структури на окото и дава       възможност за цялостна оценка на всички потенциални проблеми.
 6. Топография на роговицата – Извършва се „картографиране“ на роговицата, което дава информация дали съществуват проблеми с релефа на роговицата, които допълнително допринасят за наличието        на далекогледство.
 7. Оценка на бинокулярното зрение – оценка на способността на очите да работят в синхрон и да изпращат към мозъка ясен образ. Този процес може да е сериозно затруднен при големи разлики между        диоптрите на двете очи.

Точната диагноза е важна, за да бъде препоръчана корекция с очила, контактни лещи или рефрактивна хирургия.


Кои са най-често срещаните симптоми?


    Хиперметропията, известна като далекогледство, се проявява чрез редица зрителни симптоми, които могат да повлияят на ежедневните дейности. Ето често срещаните симптоми, свързани с далекогледство.

 1. Замъглено зрение на близка дистанция -  Хората с далекогледство често изпитват трудности при фокусирането върху обекти в близък план, като материали за четене или дисплеи. Това замъгляване може да доведе до напрежение в очите и дискомфорт.
 2. Напрежение в очите - Продължителните усилия за компенсиране на далекогледството, особено по време на задачи, които изискват продължителен фокус, могат да доведат до напрежение на очите. Този дискомфорт може да включва усещане за умора, сухота или главоболие.
 3. Трудности при четене или работа на близка дистанция - За хората с далекогледство четенето, писането или работата с компютър могат да бъдат предисзвикателство. Очите може да имат затруднения да поддържат ясен фокус върху близките обекти, което се отразява на общата производителност и комфорт.
 4. Умора на очите - Дейности, изискващи интензивна визуална концентрация, особено тези, включващи детайли в близък план, могат да доведат до умора на очите при хора с далекогледство. Тази умора може да бъде придружена от усещане за тежест или дискомфорт.
 5. Главоболие - Усилията за фокусиране особено по време на близки задачи, може да допринесе за чести главоболия. Тези главоболия често са центрирани около челото и очите.
 6. Затруднено зрение при слаба светлина - Хиперметропията може да повлияе на нощното виждане. Шофирането през нощта може да е по-трудно за хора с некоригирано далекогледство.
 7. Отдалечаване на материалите за четене - Често хората с далекогледство подсъзнателно отдалечават от очите си книгите, смартфоните или други материали за четене, за да подобрят яснотата, компенсирайки трудностите им при фокусиране отблизо.

    Разпознаването на тези симптоми и навременното посещение на офталмолог е от съществено значение за точна диагноза и навременна корекция на далекогледството. Редовните очни прегледи могат да    открият далекогледството рано и то да бъде коригирано с очила, контактни лещи или рефрактивна хирургия. 


Далекогледство при деца
Въпреки че далекогледството обикновено е състояние, което се наблюдава в по-напреднала възраст, то често се проявява и при деца. Изброяваме някои факти и препоръки относно далекогледството при деца:

 1. Генетични фактори - Децата с родители с далекогледство може да са по-склонни да развият хиперметропия. Препоръчват се редовни очни прегледи за деца с фамилна анамнеза за далекогледство.
 2. Въздействие върху постиженията в училищеНекоригираното  далекогледство може да доведе до затруднения при четене, писане и други дейности в класната стая. Наблюдаването на поведението и представянето на детето в училище може да даде представа за потенциални проблеми със зрението.
 3. Въздействие върху социалната адаптация - Далекогледството може да засегне участието на детето в социални и развлекателни дейности. Ясното зрение е жизненоважно за дейности като спорт, игри и взаимодействие с връстници. Корекцията на далекогледството може да допринесе за цялостното благосъстояние и увереност на детето. 
 4. Напрежение на очите и дискомфорт - Децата не винаги могат да обяснят зрителния дискомфорт. Често търкане на очите, присвиване или избягване на дейности, които изискват близко виждане, може да показват проблем. Родителите и учителите трябва да бъдат внимателни към тези знаци. 
 5. Редовни очни прегледи - Очните прегледи са от съществено значение за ранното откриване на далекогледство и други зрителни проблеми. Децата може да не знаят, че тяхното зрение е различно от това, което се счита за нормално.
 6. Коригиращи мерки - Ако се установи далекогледство при дете, очен специалист може да препоръча очила или контактни лещи. Тези коригиращи мерки спомагат за оптимизиране на зрението и подпомагат зрителното развитие на детето по време на решаващите етапи на растеж.
 7. Част от развитието - Очите на детето претърпяват значителни промени в развитието си в ранните години. В някои случаи далекогледството, наблюдавано в детството, може да е част от естествения процес на растеж. Това, обаче, трябва да бъде установено и проследено от офталмолог.
 8. Физиологични промени - Не е необичайно далекогледството да намалява, докато децата растат, защото очната ябълка се удължава с възрастт. В резултат на това при някои деца може да се наблюдава намаляване на далекогледството с годините.Последствия от некоригиране на далекогледството

             

   1. Напрежение и дискомфортНекоригираното далекогледство може да доведе до постоянно напрежение в очите, дискомфорт или главоболие, особено след продължителни периоди на дейности в близък план като четене или работа с компютър.
   2. Замъглено зрение на близка дистанция - Хиперметропията може да доведе до предизвикателства при фокусиране върху близки обекти, засягайки задачи като четене, писане или използване на цифрови устройства. Тази намалена яснота може да попречи на академичните или професионални дейности.
   3. Проява на характерни симптоми - Постоянното напрежение на очите може да доведе до допълнителни симптоми като сухота, зачервяване и усещане за парене. Тези симптоми могат да повлияят негативно на комфорта и качеството на живот.
   4. Риск от поява на страбизъм Страбизъм е състояние, което се свързва с кривене на погледа. То може да доведе до проблеми с възприятието за дълбочина и може да допринесе за амблиопия или „мързеливо око“, ако не се обърне внимание навреме.
   5. Проблеми с акомодацията (фокусирането) - Хиперметропията може да повлияе на способността за акомодация на окото, което затруднява регулирането на фокуса между близки и далечни обекти.        


Предимства на корекцията на далекогледство с контактни лещи


   1. ЕстетикаКонтактните лещи Ви позволяват да разкриете естествената си визия без рамки на лицето.
   2. Широко зрително поле - За разлика от очилата, контактните лещи не ограничават зрителното поле и осигуряват безпрепятствено периферно зрение. Това е особено полезно при спорт и активен начин на живот.
   3. Осигуряват свобода и комфорт Отдайте се на активен начин на живот без да се притеснявате от приплъзване, замъгляване или счупване на очилата.
   4. Адаптивност към атмосферни условия - Контактните лещи не се замъгляват при студено време и не се мокрят по време на дъжд, като предлагат постоянно зрение независимо от външните условия.
   5. Лесна употреба - След като хората се адаптират към поставянето и свалянето на контактните лещи, те често ги намират за удобни и лесни за използване. Еднодневните лещи не изискват почистване и поддръжка.
   6. Спорт и физически дейности Почти всички физически спортове са невъзможни или изключително трудни за практикуване с очила. Контактните лещи позволяват да достигнете максимални постижения или просто да спортувате с удоволствие, без да мислите за очилата си.
   7. Естествен вид на очите Хората с далекогледство носят очила с плюсови диоптри. Корекционните стъкла на тези очила са по-дебели в средата и при по-високи диоптри може да са причина очите да изглеждат големи (ефект „жабешки очи“). Контактните лещи напълно елиминират този недостатък.
   8. Бърза адаптация - След като свикнете с тях, контактните лещи се превръщат в неизменна част от ежедневието Ви.


Препоръчани контактни лещи за корекция на далекогледство

Lensin се доверява на световния лидер в офталмологията и контактологията ALCON и препоръчва контактните лещи, произведени с патентованите иновативни технологии Water Gradient®, SmarTears®, Smart Surface®, Celligent®


Препоръчваме еднодневните контактни лещи Dailies Total1®, Precision1®Dailies®AquaComfort®Plus.

Ако предпочитате едномесечни контактни лещи, препоръчваме TOTAL30®, Air Optix® Plus HydraGlyde®, Air Optix® Night&Day® Aqua

Свързани публикация