Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш 5% отстъпка за всяка поръчка.

Какво е късогледство? Причини, диагностика, симптоми и корекция

Какво е късогледство? Причини, диагностика, симптоми и корекция

Съдържание: 

Какво е късогледство?

Какви са причините за поява на късогледство?

Как се диагностицира късогледството?

Кои са най-често срещаните симптоми?

Късогледство при деца

Последствия от некоригиране на късогледството при деца

Корекция на късогледство

Препоръчани контактни лещи за корекция на късогледство 


Тази статия съдържа обща информация и НЕ ЗАМЕСТВА консултацията с офталмолог.

    В света на корекцията на зрението късогледството е често срещано предизвикателство за повече от 1.4 милиарда души по света, засягащо хора от различни възрастови групи. Ще разгледаме причините за късогледството, как се диагностицира, най-честите симптоми, влиянието му върху детското развитие и безценните ползи от коригирането на късогледство с контактни лещи след консултация с очен специалист.

Терминът, който често ще срещате е „миопия“. 

Какво е късогледство 

Да сте "миоп" означава да виждате ясно близките предмети, 

но замъглено по-далечните.

Какво е късогледство

    Какво се случва в очите Ви, за да виждате толкова замъглено? Накратко - или очите Ви са прекалено "дълги" или роговицата ви е прекалено извита (в сравнение с дължината на окото ви). В резултат, когато светлинните лъчи навлязат в окото ви, те се пречупват прекалено силно първо от роговицата, която действа като външна леща, а след това от естествената леща в окото ви. Така лъчите се фокусират в една точка, преди да достигнат ретината (тази част от окото, която играе ролята на прожекционен екран в задния край на очната ябълка), вместо върху нея.

ретина

Затова вместо изображението да се съсредоточи в една точка (в дъното на буквата V) на "екрана", лъчите се кръстосват (като X) пред "екрана". Това означава, че те отново се разделят и разпръскват, преди да достигнат ретината.


Това причинява замъгляването на зрението ви. Колкото по-силно окото ви пречупва светлината, толкова по-силно е късогледството (миопията) ви.

Между другото - "миопия" е гръцката дума за "кривя" или "присвивам". Когато присвиете очи, намалявате размера на зеницата (черният отвор в средата на оцветената част на окото). Това увеличава дълбочината на фокуса и временно коригира късогледството. Ако знаете как работи камера обскура, нещо такова се случва и тук. Това обяснява защо присвиването на очите помага да виждате по-добре за кратко. Но помнете - трае много кратко и не изглежда добре. 

Какви са причините за поява на късогледство? 

Не съществува една единствена причина за късогледство. Всъщност почти винаги е комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда. 

Генетика:

 • Късогледството често е наследствено. Ако единият или двамата родители са късогледи, съществува по-висока вероятност техните деца също да развият миопия.
 • Генетичната предразположеност влияе върху структурата и дължината на очната ябълка, допринасяйки за рефракционни грешки. 

Фактори на околната среда:

 • Продължителното ангажиране с дейности, изискващи фокусиране на близка дистанция като четене и използване на електронни устройства е свързано с постоянно напрежение на очите, водещо до повишен риск от късогледство.
 • Проучвания предполагат връзка между прекарването на повече време на открито и по-нисък риск от късогледство при децата. Смята се, че естествената светлина и откритите пространства играят защитна роля срещу развитието на късогледство, предвид факта, че очите не са принудени да фокусират върху близки обекти. Няколко часа игра навън всеки ден, могат да забавят или намалят ефекта на миопията.
 • Градската среда, характеризираща се с ограничени външни пространства, увеличено време пред екрана, по-малко игри на открито и повече заседнали дейности на закрито, 

Как се диагностицира късогледството? 

    Очните прегледи, особено рефракционните тестове, са от съществено значение за диагностицирането на миопия. Тези тестове измерват способността на очите да фокусират светлината и определят степента на рефракционната грешка. 

Диагностицирането на късогледство е щателен процес, провеждан от офталмолози и/или оптометристи специалисти. Ето някои от стъпките, включени в диагностицирането на миопия: 

 1. Тест за зрителна острота:
 • Първоначалната оценка често започва с тест за зрителна острота с помощта на зрителна таблица. Този стандартен тест измерва яснотата на зрението ви на различни разстояния. Ако отдалечените обекти (по-дребните символи) изглеждат замъглени, това може да е сигнал за наличие на късогледство.

тест за зрителна острота

 1. Оценка на рефракцията:

Използвайки фороптер или набор от корекционни лещи, офталмологът / оптометристът преценява кои лещи подобряват зрението ви и определя степента на късогледство. 

 1. Изследване на ретината:

Това е част от прегледа на задния очен сегмент и се прави често при разширени зеници. Офталмологът проверява за всякакви аномалии, включително признаци на миопични промени като удължаване на очната ябълка. 

 1. Топография на роговицата:

Може да се използва в определени случаи. Повърхността на роговицата се картографира чрез специален уред, за да придобие очният специалист информация относно нейната форма и кривина. Този процес помага при идентифицирането на нередности, които могат да допринесат за късогледство. 

 1. Тонометрия (измерване на очно налягане):

Въпреки, че е предимно тест за глаукома, измерването на вътреочното налягане може да бъде част от цялостния очен преглед. Повишеното очно налягане понякога може да бъде свързано с усложнения, допринасящи за развитие на миопия. 

 1. Циклоплегична рефракция:  За по-точно предписване, особено при деца, може да се направи циклоплегична рефракция. Това включва използване на капки за очи за временно парализиране на фокусиращите мускули на окото, осигурявайки по-ясна представа за пречупващата сила на окото. 
 1. Обсъждане на симптомите и историята:

Важен аспект от диагнозата е обсъждането на всички симптоми, които може да изпитвате, като замъглено зрение или напрежение в очите. Освен това, цялостното разбиране на вашата медицинска и семейна история помага за холистична оценка. 

 1. Рецепта:

Ако имате късогледство, офталмологът/оптометристът Ви ще изпише рецепта със знак минус. Например: -2.00 диоптъра. Числото след знака минус обозначава пречупващата сила на нужната леща за корекция. Рецепта с -0.75 означава, че имате лека степен на късогледство, докато например -8.00 индикира значително късогледство и сериозна зависимост от средствата за корекция (очила или контактни лещи). 

Кои са най-често срещаните симптоми на късогледството? 

Кривене на погледа, главоболие и затруднено виждане на отдалечени предмети са най-често срещаните симптоми на късогледство. Разпознаването на симптомите на миопия е от решаващо значение за навременната намеса и осигуряването на оптимално здраве на очите.

Запознайте се с общите показатели, които могат да подсказват наличието на късогледство: 

 1. Замъглено зрение:
 • Един от основните признаци на късогледство е замъгленото виждане на разстояние. Хората с късогледство често се затрудняват да виждат ясно обекти отвъд определено разстояние, като пътни знаци или дъската/таблото в класната стая. 
 1. Кривене на погледа:
 • Кривенето на погледа е естествен отговор на замъгленото зрение. Чрез частично присвиване на очите хората с късогледство се опитват да фокусират светлинните лъчи, влизащи в окото, като временно подобряват яснотата. 
 1. Напрежение на очите:
 • Продължителните периоди на фокусиране на близка дистанция, като четене или използване на цифрови устройства, могат да доведат до напрежение на очите. Наличието на късогледство може да влоши това напрежение, причинявайки дискомфорт, главоболие или уморени очи. 
 1. Чести главоболия:
 • Допълнителното усилие, полагано от очите за фокусиране върху отдалечени обекти, може да доведе до главоболие. Ако изпитвате редовно главоболие, особено след дейности, изискващи ясно зрение на средно или далечно разстояние, това може да е индикация за късогледство. 
 1. Затруднено виждане през нощта:
 • Късогледството може да доведе до затруднения с нощното виждане. Дейности като шофирането могат се превърнат в предизвикателство поради повишената чувствителност към отблясъци и ореоли около източниците на светлина. 
 1. Налага се да се приближавате към обектите, които наблюдавате:
 • Налага се да седите необичайно близо до телевизора или да се приближите, за да видите материалите в класната стая. Това е ясен признак за късогледство. 
 1. Чести промени в рецептата:
 • Ако забележите бърза и/или честа промяна в рецептата за очила или контактни лещи, това може да е индикация за прогресия на късогледството. Редовните очни прегледи са от решаващо значение за проследяване на тези промени. 
 1. Трудност при разпознаването на лица от разстояние:
 • Хората с късогледство може да се затрудняват да разпознаят лица или да разчетат изражения от разстояние. Това може да повлияе на социалните взаимодействия и цялостната осведоменост за околната среда. 

Късогледство при деца 

Информираността относно въздействието на късогледството по време на детството е от решаващо значение, особено за тези, които обмислят да създадат семейство. Този раздел има за цел да изброи накои от аспектите на развитието на късогледството при деца, като набляга на ролята на ранната интервенция. 

 • Начало на късогледството в детството Детското късогледство често започва на възраст между 6 и 14 години. След това прогресира в продължение на няколко години и се стабилизира на около 20 годишна възраст. Може да последва и втори етап в средата или края на 20-те особено при хора, които прекарват дълго време пред дисплеи. 
 • Генетичните фактори играят значителна роля, но факторите на околната среда като продължителното време пред дисплеи също допринасят за появата на късогледство. 
 • Значението на ранното откриване: Ранното откриване позволява предприемането на проактивни мерки за корекция и контрол. Редовните очни прегледи при деца помагат за ранното откриване на късогледството, позволявайки навременна намеса за забавяне на прогресията му. 

Потенциални последици от нелекуваната детска миопия: 

Нелекуваната детска миопия може да доведе до сериозна прогресия с дълбоки последици върху зрителното здраве и цялостното благосъстояние на детето. Ето някои от потенциалните последствия, които подчертават важността на ранното откриване и ефективното управление на миопията. 

 1. Образователни предизвикателства:

Некоригираното късогледство може да попречи на академичните постижения на детето. С напредването на късогледството четенето на материали на дъски или екрани става все по-трудно. Това влияе негативно на възприемането на учебния материал. 

 1. Въздействие върху извънкласните дейности:

Деца с некоригирано късогледство може да се сблъскат с ограничения при участие в спортни или други дейности на открито. Компрометираното зрение може да повлияе на способността им да се ангажират пълноценно с развлекателни занимания, което потенциално оказва влияние върху социалното развитие. 

 1. Напрежение в очите и дискомфорт

Затруднението на детето да вижда ясно може да доведе до напрежение в очите и дискомфорт и да допринесе за това детето да избягва дейности, които изискват продължително фокусиране. Това се отразява на развитието му, удоволствието от определени дейности и ще попречи за разгръщането на таланти и цялостния потенциал на детето. 

 1. Социални и емоционални ефекти:

Зрителните предизвикателства, свързани с нелекуваното късогледство, могат да повлияят на социалните взаимодействия на детето. Трудността при разпознаването на приятели от разстояние или участието във визуално ориентирани групови дейности може да доведе до изолация от социалния му кръг. 

 1. Прогресия на миопията:

Детското късогледство често прогресира с времето. Ако не се обърне внимание навреме, степента на късогледство може да се увеличи, повишавайки риска от по-тежки зрителни увреждания в зряла възраст. 

 1. Повишен риск от очни заболявания:

Дългосрочно нелекуваната миопия е свързана с по-висок риск от развитие на сериозни очни заболявания, като отлепване на ретината, глаукома и дегенерация на макулата. Тези усложнения могат да представляват значителна заплаха за зрението и да изискват по-сложни интервенции. 

 1. Ограничения при избора на кариера:

В по-късните етапи от живота си лица с анамнеза за нелекувана детска миопия може да се сблъскат с ограничения в определени кариерни пътеки, които изискват оптимално зрение. Професиите, изискващи остро зрение на разстояние, може да са недостъпни. 

 1. Финансови последици:

Разходите, свързани с управлението на усложнения, произтичащи от нелекувана миопия, включително операции или специализирано лечение, могат да се превърнат в сериозна  финансова тежест на хората и техните семейства. 

Корекция на късогледство 

Ето и добрите новини. Късогледството се коригира лесно с контактни лещи, очила или рефрактивна хирургия. 

 • Рефрактивната хирургия изисква изключително прецизна намеса на офталмолог хирург и не е тема на тази статия. 
 • Най-разпространена е корекцията с очила, но те значително ограничават свободата, особено при активни млади хора. След получаване на рецепта от офталмолог или оптометрист, изберете оптика и се консултирайте със специалистите в нея относно подходящите рамки и стъкла. 

Корекция с контактни лещи 

 • Контактните лещи могат да разкрият пред Вас неограничени възможности. Благодарение на съвременните материали за производство на контактни лещи , няма минимална или максимална възраст за носене на лещи. 
 • Много подрастващи предпочитат контактните лещи и споделят, че те са променили живота им, но зрелите, активни хора са също толкова привързани към лещите.

корекция на късогледство

 • За да носите контактни лещи, трябва да се научите да ги поставяте  и сваляте от очите си. Разгледайте другите статии в блога ни. Също така да ги почиствате и да се грижите за тях ако са едномесечни.

LENSIN препоръчва 

Решихте да коригирате късогледството си с контактни лещи. Ето нашите препоръки:

 • Изберете еднодневни или едномесечни контактни лещи. Контактните лещи с по-дълъг срок на подмяна повишават риска от нежелани реакции. 
 • Ако възнамерявате да носите контактни лещи само отвреме-навреме или до 4 дни седмично, изберете еднодневни контактни лещи. Те предлагат редица предимства , свързани с хигиената, комфорта и удобството при използване. Препоръчваме Ви еднодневните контактни лещи в Воден Градиент и Водна Повърхност DAILIES TOTAL 1 и лещите със SmartSurface Technology PRECICION 1 
 • Ако възнамерявате да носите лещите си всеки ден и те да са основният Ви начин за корекция, разгледайте едномесечните контактни лещи с Воден Градиент и Водна Повърхност TOTAL 30 или лещите със SmartShield технология Air Optix plus HydraGlyde 
 • В случай, че решите да сте по-екстравагантни, можете едновременно да коригирате късогледството си и да промените цвета на очите си с едномесечните цветни силикон-хидрогелни (дишащи) лещи Air Optix Colors 

Заключение 

Късогледството е най-често срещаното състояние от всички зрителни проблеми. За радост коригирането му отдавна е рутинна процедура със страхотни резултати. Може да бъде направено както с очила, така и с контактни лещи. 

Контактните лещи се адаптират безпроблемно към различни дейности, осигурявайки комфорт и свобода по време на спорт, социални събития и ежедневни задачи. Повишават самочувствието и увереността и това влияе положително върху личните и професионалните взаимоотношения. 

Контактните лещи елиминират неудобството от носене на очила и гарантират безпроблемно решение за тези, които водят динамичен начин на живот.

Свързани публикация