Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш 5% отстъпка за всяка поръчка.

Хидрогелни контактни лещи

Хидрогелни контактни лещи

До скоро контактни лещи се правеха изключително от хидрогел. Въпреки добрите си качества, материалът се оказва пречка пред стремежа на потребители и производители към лещи за продължително носене и преспиване.

За да съществува такава контактни лещи, те трябва да пропускат кислород поне толкова, колкото получава роговицата без леща в окото. А лещите от хидрогелните полимери не пропускат кислород. Затова производителите смесиха полимер с много вода – половината и повече от половината от състава на произвежданите хидрогелни лещи се оказа вода.

От една страна – това е добро – колкото повече вода, толкова повече кислород и толкова по-продължително носене. Толкова по-мека леща и повече комфорт. От друга страна обаче – където водата е много, и рискът от дехидратация е голям, и това се случваше на много потребители. Пък и няма начин процентът на водата да нараства безкрайно!

Това доведе до контактни лещи от силикон-хидрогел, които преодоляват този недостатък на хидрогела. Разбира се, не трябва да се мисли, че занапред ще се правят и потребяват само такива лещи.

При коректно сравнение се оказва, че единият материал е с предимства в една ситуация и за едни потребители, другият – за други.

Така старите хидрогелни лещи в никакъв случай не отиват в историята.
Да речем – защо да не носите хидрогелни лещи, ако сте почитател на еднодневните контактни лещи. Така ли иначе ще ги изхвърлите в края на деня.

Ако нямате нужда от удължено носене и на ум не ви минава, да спите с тях, защо са ви силиконови лещи? Да не говорим, че като цяло са и по-скъпи.

Така или иначе най-разпространени у нас са едномесечните контактни лещи от хидрогел срещу еднодневните от хидрогел в световен мащаб. Добре е също да знаете, че повечето цветни лещи са хидрогелни.

Когато правите своя избор, преценете добре потребностите си и условията, при които ще носите лещите. Консултирайте се със своя очен лекар.

Свързани публикация