Меню
Вашата кошница

Получаваш по Email 10% отстъпка за регистрация и 5% за следваща поръчка.

Хидрогелни контактни лещи

Хидрогелни контактни лещи

До скоро контактни лещи се правеха изключително от хидрогел. Въпреки добрите си качества, материалът се оказва пречка пред стремежа на потребители и производители към лещи за продължително носене и преспиване.

За да съществува такава контактни лещи, те трябва да пропускат кислород поне толкова, колкото получава роговицата без леща в окото. А лещите от хидрогелните полимери не пропускат кислород. Затова производителите смесиха полимер с много вода – половината и повече от половината от състава на произвежданите хидрогелни лещи се оказа вода.

От една страна – това е добро – колкото повече вода, толкова повече кислород и толкова по-продължително носене. Толкова по-мека леща и повече комфорт. От друга страна обаче – където водата е много, и рискът от дехидратация е голям, и това се случваше на много потребители. Пък и няма начин процентът на водата да нараства безкрайно!

Това доведе до контактни лещи от силикон-хидрогел, които преодоляват този недостатък на хидрогела. Разбира се, не трябва да се мисли, че занапред ще се правят и потребяват само такива лещи.

При коректно сравнение се оказва, че единият материал е с предимства в една ситуация и за едни потребители, другият – за други.

Така старите хидрогелни лещи в никакъв случай не отиват в историята.
Да речем – защо да не носите хидрогелни лещи, ако сте почитател на еднодневните контактни лещи. Така ли иначе ще ги изхвърлите в края на деня.

Ако нямате нужда от удължено носене и на ум не ви минава, да спите с тях, защо са ви силиконови лещи? Да не говорим, че като цяло са и по-скъпи.

Така или иначе най-разпространени у нас са едномесечните контактни лещи от хидрогел срещу еднодневните от хидрогел в световен мащаб. Добре е също да знаете, че повечето цветни лещи са хидрогелни.

Когато правите своя избор, преценете добре потребностите си и условията, при които ще носите лещите. Консултирайте се със своя очен лекар.

Свързани публикация