Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш 5% отстъпка за всяка поръчка.

Силиконови контактни лещи

Силиконови контактни лещи

Силикон-хидрогелът е последното поколение материал, от който се произвеждат контактни лещи.

Желанието на потребителите винаги е било да имат лещи за продължително носене и лещи за преспиване. Лещи, които да не поставят и махат всеки ден и да не се занимават много-много с поддръжката им. Основна пречка за изпълнение на желанията им била неспособността на използваните материали да пропускат към роговицата толкова кислород, колкото й е необходимо.

Проблемът донякъде се решавал от използването на хидрогел. Понеже самият материал не провежда кислород, производителите успели да го смесят с много вода – около и малко над 50%, която да пропуска кислорода до роговицата. Оказало се обаче, че лещи за продължително носене, съдържаща толкова много вода, я губят лесно, дехидратират се и дразнят окото.

Така се стига до силиконови контактни лещи.

PureVision на Bausch Lomb са първите на пазара лещи за продължително носене от силиконов хидрогел. Този материал пропуска в пъти повече кислород от използваните преди него и без посредничеството на водата. На практика – роговицата получава толкова кислород, сякаш няма леща в окото. Колкото по-малко вода и повече силикон – толкова повече кислород! Колкото водното съдържание е по-ниско, и опасността от дехидратация е по-ниска.

Иновацията е оценена бързо и останалите производители бързо се възползват от нея.

Днес носим вече трето поколение силиконови контактни лещи.

Понеже силиконът отблъсква водата, в началото са използвани външни овлажняващи агенти. Сега стремежът е водата да се „вплете” в силикона, да се „накара” лещата да абсорбира водата.

Към момента на пазара има лещи със сравнително високо съдържание на вода и с над 150 Dk/t кислородна пропускливост. Те са меки, с висок комфорт при носене и са най-безопасните лещи за преспиване до сега.

Правят се изследвания за това, доколко безопасни са всяка марка силиконови лещи. Те трябва да отговарят на определени показатели, за да бъдат одобрени като лещи за преспиване.

Всяка марка силикон-хидрогелни лещи има своите специфични характеристики. Информирайте се добре за тях преди да купувате.

Свързани публикация