Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш 5% отстъпка за всяка поръчка.

Плуване с контактни лещи

Плуване с контактни лещи

Съществуват едва 4 места, където контактните лещи могат да бъдат поставени:

·       В блистера, преди да бъдат разпечатани

·       В очите

·       В контейнер с предназначен за тях разтвор

·       В кошчето за боклук след употреба

Водата не е в списъка.

Ако си задавате въпроса: „Мога ли да плувам с контактни лещи?“, краткият отговор е „Да.“, а по сериозният – „Силно непрепоръчително е, но ако все пак решите да го правите, трябва да спазвате редица условия, за да са в безопасност очите ви.“

 

Кои са враговете?

 

Докато са в блистера, в разтвор в контейнера или в очите ви, лещите са в естествена за тях среда, в която веществата в разтвора ги поддържа чисти и дезинфекцирани, а сълзите в очите ви – меки, нежни и хидратирани.

Съществуват, обаче, огромен брой гъбички, бактерии и вируси, които се опитват да се доберат до повърхността на лещите ви, а от там до очите ви. Тези микроорганизми са естествен враг на лещите за очи и лесно могат да предизвикат инфекции и усложнения. За голяма част от тях естествено местообитание е морската вода или затоплената вода в басейна. Хлорът в плувния басейн не е добър нито за лещите, нито за очите ви. И по-лошо – той не убива всички микроорганизми.

Pseudomonas Aeruginosa и Acanthamoeba са само два от „злите“ микроорганизми, които дебнат очите ви. Живеят във водата и са много добри в това да полепнат върху повърхността на контактните лещи ако получат възможност. Ако след това попаднат върху роговицата, предизвикват инфекции, като при редки обстоятелства (като налични драскотини по роговицата например) могат да ескалират до тежки състояния и дори загуба на зрение или дългосрочни увреждания.

 

Все пак ще рискувам. Какво препоръчвате?

 

Първо – отново препоръчваме да не го правите. Наистина, тези инфекции се случват много рядко, но последствията могат да са сериозни. Липсата на достатъчно информация е причина хората да се тревожат повече от това да изгубят лещите си в морето или басейна, отколкото от възможните усложнения.

Разбираемо е, че искате да останете с лещи – можете да наглеждате децата си, виждате добре под водата или просто е досадно постоянно да ги сваляте и поставяте в очите си. Очевидно в този случай диоптричните очила не са решение, освен ако не са специално поръчани за вас плувни диоптрични очила.

Ето какво съветват контактолозите:

1.        В случай, че решите да плувате с лещи, използвайте качествени вакуумиращи плувни очила върху тях. Те ще намалят риска от инфекции, изгубване или повреда на контактна леща.

2.       Използвайте еднодневни лещи. Дори да ги изгубите или повредите, разходите са малки.

3.       След плуване изчакайте 10 – 15 минути, свалете еднодневните лещи, изхвърлете ги и сложете очилата си или измийте ръцете си и сложете нов чифт лещи. Да, звучи като разхищение, но някои микроорганизми не се повлияват от разтворите, а не искате да ги сложите обратно в очите си. Ето защо препоръката на специалистите е да оставите месечните лещи да си почиват в контейнера в пресен разтвор и да използвате еднодневни.

Разгледайте предложенията ни за DAILIESTOTAL 1, DAILIES AquaComfort Plus и BioTrue OneDay.

 

И отново – не забравяйте качествените, вакуумиращи плувни очила!

Ако по време на плуване или след това получите дразнене, зачервяване или замъгляване на зрението, веднага се обърнете към очен лекар.