Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш 5% отстъпка за всяка поръчка.

Контактни лещи с UV / УВ защита.

Контактни лещи с UV / УВ защита.

UV-лъчите – проблемът е в дозата

Малки дози UV-лъчи са безспорно необходими за организма. Без тях той не синтезира добре витамин D. Но вече никой не се съмнява в зловредното им действие върху здравето ни при по-високи дози.

Не бива нито за миг да забравяме, че на тяхното действие е изложена не само кожата, но и очите ни. А също и че UV-лъчи има не само през лятото. През зимата те са не по-малко интензивни.

Освен слънцето, източници на вредните лъчи има при множество човешки дейности. Опасно е и така модерното преди време флуоресцентно осветление.

Щетите върху зрението не се забелязват веднага. До няколко часа се усеща дискомфорт. Светлината става непоносим дразнител. Появява се болка и сълзене. Така реагират фините тъкани на окото на слънчевото изгаряне. Развиват се конюнктивити и кератити.

При по-продължително излагане на очите на ултравиолетовата радиация може да помътнее очната леща, да започнат дегенеративни процеси в макулата или да се развие катаракта. Най-тежкият вариант е загуба на зрението.

UV-лъчите са три вида:

  • UVA-лъчи – все още се обсъжда дали са вредни за очите.
  • UVС-лъчи – трудно проникват през йоносферата и не са сериозна опасност.
  • UVВ-лъчи – те са най-опасни и когато се говори за UV-защита се има предвид най-вече тях.

На пазара вече има  контактни лещи с вградени UV защитни филтри. 

Производителите ги предлагат като екстра, но не пропускат да предупредят, че не може да се очаква добро предпазване само от контактни лещи с UV. Най-малкото – те не покриват цялото око и е задължително да се носят слънчеви очила.  

Всеки производител влага в своите продукти различни нива на защита. Няма стандарт, който да легитимира изискванията в тази област.

Няма и достатъчно проучвания, които категорично да докажат, дали може да се разчита на контактни лещи с UV, или не. Но изследванията продължават и вероятно няма да е далече времето, когато технологиите ще осигурят чрез лещите за очи още една сигурна преграда пред UV-лъчите.