Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш 5% отстъпка за всяка поръчка.

Контактните лещи на бъдещето

Контактните лещи на бъдещето

Какви ще са контактните лещи на бъдещето се определя от сегашните им тенденции на развитие. Ясни ли са те?

Развитието на материалите следва общо взето две линии

Едната се определя от желанието на потребителите колкото може по-рядко да свалят лещите си и да се чувстват комфортно, дори когато всяка нощ преспиват с лещи. Образец за развитието на тази тенденция е едномесечната Biofinity на CooperVision. Тя е от трето поколение силикон –хидрогел  – comfilcon А с 48% вода и кислородна пропускливост почти колкото на здравото око – Dk/t 160.

Другата е маркирана от точно обратните потребителски нагласи – все по-широката употреба на еднодневните меки лещи. Те не изискват максимална кислородна преносимост, но пък е добре да са отлично овлажнени. Може би прототипът на бъдещата еднодневна леща е Biotrue 1 Day на Bausch & Lomb. Материалът е хипергел – Nesofilcon A с 78% вода и кислородна пропускливост 42 Dk/t.

Променят се и твърдите лещи, като пропускат все повече кислород до роговицата.

Казано накратко – меките лещи и твърдите лещи на бъдещето ще бъдат от био съвместими материали, копиращи естествените характеристики и функции на окото.

Технологии в контактните лещи

В по-тесен смисъл става дума за начина, по който лещите се обработват и оформят, за да осигуряват все по-висок комфорт на носене и все по-ясно и отчетливо зрение, коригирайки максимално несъвършенствата му. Те се развиват заедно с материалите и предлагат все по-съвършени контактни лещи.

Но може да се говори и за влиянието на научните технологии въобще. Вече се обсъждат така наречените „бионични” лещи, които обещават три пъти по-висока острота на зрението.

Пословично е желанието в лещите да се имплантират процесори, дисплеи, шпионска  и каква ли не още техника.

Според  потребителите

Контактните твърди и меки лещи на бъдещето трябва да са максимално удобни и неангажиращи, коригиращи перфектно зрението и без никакви рискове за здравето.

Всяка крачка на производителите към задоволяване на тези желания само ги правят още по-максималистични. Което пък открива нов широк хоризонт за развитие.

Свързани публикация