Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш 5% отстъпка за всяка поръчка.

История на контактните лещи – част 1

История на контактните лещи – част 1

Знаете ли, че в листата на най-големите открития за двадесети век, променили до неузнаваемост живота ни, са включени контактните лещи?

Гениалната идея за контактна корекция на зрението

Когато около 1508 година великият Леонардо предложил за корекция на зрението пред окото да се носи полусфера, пълна с вода, или просто да се гледа  през купа с вода, това предизвикало само смях. 

Около 130 години по-късно идеята за контактна корекция на зрението се опитал да претвори на дело френският енциклопедист Рене Декарт. Той смятал, че ако за окото се закрепи тръбичка,  запълнена с вода и лупа на края й, зрението ще се подобри.

На границата между 18ти и 19ти век англичанинът Томас Йънг скъсява тръбичката на Декарт до ¼ инча (6,35 мм) и използва восък за залепване на лещата. Въпреки че и това устройство няма практическо приложение, пътят към бъдещата контактна леща вече е трасиран.

След 1820  г. по въпроса пише и английският астроном Джон Хершел. Той изказва две идеи – едната е, че за леща може да се използва капсула, пълна с животински желатин. Другата – контактното коригиране на зрението е напълно възможно и е достатъчно лещата да бъде формована според извивката на роговицата. За това „достатъчно” обаче, ще са нужни много десетилетия и чувствителен  напредък в знанията и технологиите.

Първите контактни лещи

През 1887/8 година, независимо един от друг, са създадени няколко модела на първите лещи. Те били дело на немците Мюлер и Адолф Фик и френския оптик Едуар Калт. Били изработени от стъкло, покривали цялото око, закрепвали се трудно с помощни вещества, спирали изцяло притока на кислород и било невъзможно да се изтърпят дълго.

Последвало бавното им и трудно усъвършенстване и фабричното им производство от „Карл Цайс”.

Около 1929/30 година се появили първите пластмаси, подходящи за контактни лещи. Те били устойчиви на надраскване, нечупливи и лесни за обработка. През 1936 американският оптометрист Фейнблум произвежда леки и удобни контактни лещи, комбинирайки пластмаса и стъкло.

През 1948 г. Кевин Тухи получил патент за първата леща, покриваща само роговицата от полиметилметакрилат (PMMA).

Тя се смята за първото поколение съвременни контактни лещи.

История на контактните лещи – част 2

Свързани публикация