Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш 5% отстъпка за всяка поръчка.

Мултифокални контактни лещи

Мултифокални контактни лещи

Мултифокални контактни лещи

Мултифокалните или прогресивните контактни лещи са тези, които коригират старческо далекогледство ( пресбиопия ). След определена възраст хората се нуждаят от добавка за близо или за далеч в зависимост от нуждите им. Мултифокалните контактни лещи бързо се развиват и успяват да доставят все по-качествено зрение.

Brand: Alcon
Air Optix® HydraGlyde® Multifocal са едномесечни меки силикон-хидрогелни контактни лещи за корекция на пресбиопия. Те осигуряват едновременно ясно зре..
23,59 лв.
JAN: 1 леща
Brand: Alcon
Air Optix® HydraGlyde® Multifocal са едномесечни меки силикон-хидрогелни контактни лещи за корекция на пресбиопия. Те осигуряват едновременно ясно зре..
58,59 лв.
JAN: 3 лещи
Brand: Alcon
Air Optix® HydraGlyde® Multifocal са едномесечни меки силикон-хидрогелни контактни лещи за корекция на пресбиопия. Те осигуряват едновременно ясно зре..
105,49 лв.
JAN: 6 лещи
Brand: Alcon
Dailies® AquaComfortPlus® MultiFocal са еднодневни PVA контактни лещи за корекция на пресбиопия, разработени от световния лидер в офталмологията - Alc..
59,99 лв.
JAN: 30 + 5 лещи
Brand: Alcon
{ "@context": "https://schema.org", "@type": "FAQPage", "mainEntity": [ { "@type": "Question", "name": "Каква зрителна нед..
78,79 лв.
JAN: 30 + 5 лещи
Показани са от 1 до 5 от 5 резултата (1 страници)

В този раздел сме подбрали най-добрите мултифокални лещи, предлагани на съвременния пазар. Наричани още „прогресивни”, лещите от този вид, са предназначени за хора на възраст над 40-45 години, които развиват пресбиопия (свързано с възрастта далекогледство). Те ще ви помогнат да виждате по-добре наблизо, като същевременно ще осигурят плавен преход от близки към далечни обекти.

За тази цел в структурата им са разграничени три оптични зони: близка, далечна и преходна. Лещите от този вид замениха бифокалните очила. Думата "би" (две) в наименованието на очилата, подсказва за две оптични зони. Трите зони на лещите осигуряват по-плавен преход на погледа към различни разстояния и значително подобряват качеството на зрението.

Мултифокални лещи или бифокални очила – кое е по-добро?

Съвременните мултифокални лещи са с достъпни цени, а същевременно те решават една комплексна задача при състояние на пресбиопия, когато е необходимо погледът да се фокусира върху обекти, намиращи се на различно разстояние. Лещите от въпросния вид помагат за поддържане на зрителната острота при четене и работа на компютър, при промяна на фокуса, както и при гледане на по-далечно разстояние.

Тъй като при гледане на различни разстояния (близо, средно и далеч) фокусът на зрението се променя, е необходимо да се носят очила или контактни лещи с различен ъгъл на пречупване. Лещата е по-сложно оптично "устройство", благодарение на което спомага за плавното и комфортно за очите преодоляване на тези преходи.

Преди време беше направен опит за решаване на този проблем с помощта на така наречения „поглед над очилата”. Още тогава на всички беше пределно ясно, че това решение е несъвършено. Другото възможно решение беше използването на два чифта очила – за близо и за далеч, които да се сменят според моментните нужди. Впоследствие бяха създадени бифокалните очила с две зрителни зони, при които всяка зона е ясно разграничена от другата.

Съвременните мултифокални очила нямат видимо разграничаване на зоните и изглеждат много по-естетични. В същото време те осигуряват плавен преход на зрението не само между две, но и между три зрителни зони.

Очилата обаче продължават да имат своите недостатъци, дори оборудвани с най-удобните прогресивни стъкла. С тях нямате периферно зрение, а зрението на средна дистанция е ограничено от специфичния им дизайн Най-новото достижение на корективната оптика са прогресивните мултифокални лещи, чиято цена е в пъти по-ниска от тази на качествени прогресивни очила.

С лещите се решава напълно задачата за коригиране на свързаната с възрастта пресбиопия и се осигурява удобен плавен преход на зрението на всички дистанции. Използването на прогресивни лещи е най-доброто възможно решение за хора, които водят активен начин на живот, и за които външният вид е изключително важен.

Принцип на работа на мултифокалната леща

При мултифокалната технология, лещата е е разделена на три оптични зони, всяка от които осигурява желания ъгъл на пречупване на светлината от наблюдаваните обекти. Плавният преход от една зона към друга прави носенето на мултифокална леща физиологично удобно при достъпна цена. Ползвателят вижда цялостна ясна картина на всяко разстояние от обектите, сякаш има перфектно зрение.

Тайната на мултифокалните лещи се крие в механизма за разпределение на оптичната сила. Те осигуряват висока зрителна острота на всички дистанции, включително в периферните зони. Благодарение на плавните преходи между фокусите на пречупване, ползвателят не изпитва дискомфорт, когато гледа обекти, разположени на различни разстояния.

Коригиращият ефект, който осигуряват мултифокалните МКЛ се определя от дизайна на оптичните изделия, например, лещите с асферичен дизайн са адаптирани към "поведението" на зеницата при гледане на разстояние или близки обекти. В центъра на такава мултифокална леща е зоната за близко зрение, а когато фокусът се пренесе на далечно разстояние, зеницата се разширява и навлиза в зоната, която детайлизира далечни обекти.

В допълнение към определянето на степента на зрително увреждане трябва да се вземат предвид и други параметри като: радиус, диаметър и базова кривина, за да може лещата да "пасне" правилно на окото и да не изкривява изображението, както и степента на прогресивната добавка.

Срок на използване

Най-широко разпространеният режим на планова замяна на лещите от този вид е едномесечният. С него се осигурява оптимално съотношение между цена на продукта и комфорт и безопасност за очите. Трябва да е ясно, че при дневен режим на носене на едномесечни лещи, през нощта, те трябва да бъдат поставени в специален разтвор, който ще им осигури необходимото почистване, дезинфекция и рехидратиране за безопасно и удобно носене на следващия ден.

В каталога ни са представени мултифокални контактни лещи от сериите: Air Optix на Alcon и PureVision MultiFocal на Bausch Lomb. Диапазонът на оптичната им сила е от +6,0 до -10,0 диоптъра при късогледство или далекогледство и съответно – три или две прогресивни добавки.

Условия за поръчка

Не забравяйте, че е невъзможно да изберете контактни лещи за себе си, без да се консултирате с лекар и да проверите зрението си. Трябва да посетите офталмолог-контактолог и в последствие да се свържете със специалист, ако носенето на лещите причинява неудобство.

Предимства и противопоказания за носене

Въпреки многобройните им предимства, мултифокалните МКЛ не са подходящи за всички пациенти. При високо вътреочно налягане, заболявания на роговицата и други лезии на органите на зрението, тези оптични продукти са противопоказани. Ето защо силно препоръчваме продуктите за контактна корекция на зрението да се използват само след консултация със специалист.

Ползите от покупката на висококачествени прогресивни лещи на изгодна цена могат да се усетят само ако са назначени от офталмолог. Също така е необходимо стриктно спазване на указанията за използване и поддръжка на лещите, което ще гарантира запазване на заложените от производителя характеристики на продукта.