Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш 5% отстъпка за всяка поръчка.

С контактни лещи през есента, какво трябва да знаем.

С контактни лещи през есента, какво трябва да знаем.

Есента започва. Сумракът се спуска рано. Листата пожълтяват и падат. Често ръми и всичко е мокро и хлъзгаво. Вече е студено и пускате отоплението.

Какви са специфичните проблеми за носещите контактни лещи през есента

Ако сте шофьор, за вас започва да става все по-трудно. Мокрите стъкла на колата увеличават бликовете и ореолите до степен, да губите пътя.

Въздухът в затоплената стая е сух и предизвиква дискомфорт в очите ви.

Недостатъчно студеното, но влажно време осигурява чудесни условия за развитие и разпространение на болестотворни организми.

Особености при поддръжката на контактните лещи през есента

Необходимо е да поддържате лещите си идеално чисти и добре овлажнени. Добре е от време на време да ползвате пероксиден разтвор за перфектна дезинфекция. С колкото по-кратък срок на подмяна са лещите ви, толкова по-безопасни са.

Ако сте в рискова среда за заразяване с бактерии и вируси, не преспивайте с лещите си, дори и да са с такова предназначение. Колкото по-често ги почиствате, толкова по-безопасни ще бъдат.

Как да се предпазвате

За рисковете, предизвикани от мрачното, влажно време поговорете с лекаря си, дали не е добре, да използвате лещи с асферичен дизайн. Те ще ликвидират ореолите и бликовете, ще направят зрението ви отчетливо и ясно, образите – контрастни. А това ще повиши не само сигурността ви на пътя, но и ще облекчи работата ви с монитори и дисплеи, виждането ви в лошо осветена или запрашена среда.

Срещу сухия въздух в помещенията използвайте овлажнители или просто поставете на отоплителните тела разлат съд с вода. Вземете си овлажняващи капки с хиалуронова киселина и без консерванти. Ползвайте ги толкова често, колкото ви се налага.

Освен че ще ви спасят от усещането за сухота, те ще отмиват случайно попадналите в очите ви болестотворни организми, характерни за сезона.

Лекарите твърдят, че при боледуване от грип настъпват промени във функционирането на окото, което води до чувствително изсушаване. Според тях в такъв момент е по-добре да свалите лещите за няколко дни, за да не нараните очите си. Оздравеете ли, можете да ги използвате отново.

Свързани публикация