Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш 5% отстъпка за всяка поръчка.

Сухи очи и работа с компютър

Сухи очи и работа с компютър

Сухота в очите? Позната ви е и е безкрайно досадна и дразнеща, нали? Само споменаването й ви кара да си търсите флакончето с овлажняващи капки

Преди смятали, че „синдрома на сухото око” се появява на една по-зряла възраст, при дебалансиране на хормоните или при травма. Днес тя няма възраст – достатъчно е да стоите цял ден в запрашено хале, в магазин с изкуствено осветление или пред компютъра в офиса и в къщи. Агресивните фактори на средата и напрежението водят до изтъняване на слъзния филм и той вече не пази окото.

Едва ли познавате много хора, които да не ползват спасителното шишенце с капки за очи – независимо от професията.

Особено мъчително е да сте цял ден пред монитора, а очите ви да парят и да усещате сякаш песъчинки в тях. Тогава е задължително да имате капки за очи, които действат като изкуствени сълзи. Те промиват и овлажняват окото. Дават му спокойствие за по-кратък или по-продължителен период – според съставките и качеството си. Има вече овлажняващи капки, за които е доказано, че наистина облекчават и свеждат сухотата до минимум, подпомагат слъзния филм или имитират природните защитни сили на очите. Потърсете ги.

Положението става нетърпимо, ако носите контактни лещи. Когато изъхнат и започнат да парят, не ги сваляте, защото все пак трябва да работите. В този случай е задължително да си осигурите качествени изкуствени сълзи. Четете внимателно упътванията. Някои овлажняващи капки в никакъв случай не бива да се поставят в окото, докато лещите са там. Трябва да накапвате преди да ги поставите и след като ги свалите.

Има, разбира се, такива, които се капват директно в окото върху лещата и след няколко премигвания сухотата изчезва. Могат да се ползват 3-4 пъти на ден и са особено подходящи, когато сте навън и не можете да свалите лещата.

За най-добрия избор на изкуствени сълзи се консултирайте с офталмолога си.

Свързани публикация