Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш 5% отстъпка за всяка поръчка.

Спане с контактни лещи ?

Спане с контактни лещи ?

Не е добра идея да заспивате с контактни лещи.

Ако начинът ви на живот е динамичен, работите до късно, не е известно кога и къде ще си легнете, по-добре си купувайте контакти лещи за продължително носене. Те са изработени от специални материали, провеждащи кислород почти колкото окото без леща, и вероятността да навредят на роговицата е сведена до минимум. Защото всъщност това е главната опасност – лишаването на роговицата от кислород за продължително време води до трайното й увреждане.

Специалистите твърдят, че когато спите с лещи с ниска пропускливост на кислород, рискувате осем пъти повече да причините възпаление на роговицата си.

Дори когато сте с контактни лещи за продължително носене, не прекалявайте.

Нека заспиването с тях не ви става навик. Вероятно опасностите от надраскване и травмиране не звучат толкова страшно като възпаление и хипоксия на роговицата, но защо да си ги причинявате? Сълзенето и паренето в очите са досадни и дразнещи и могат да обременят допълнително ежедневието ви, какво остава за ранички и язвички в окото!

Постиженията на науката удивително сполучливо се прилагат в цялата индустрия, занимаваща се с производство на контактни лещи, аксесоари и консумативи за тях. Все пак разчитайте на технологиите разумно.

Изследвания показват, че бързото разпространение на меките контактни лещи е придружено с бързо увеличение и на заболяването амебен кератит. Причинителят му се среща в почвата и питейната вода.

При немарливо отношение към лещите и използването на вода от чешмата за почистването им, вместо на разтвори за лещи, амебите заразяват лещите и контейнерите и попадат в очите. Причиненото от тях възпаление може да доведе до слепота. Примерът е драстичен, но и показателен.

Контактните лещи са безспорно удобство.

Осигуряват свобода и сигурност, самочувствие и комфорт. В същото време лекомисленото отношение към поддръжката им и режима на носене могат да доведат до нежелани и неочаквани беди, които друг трудно може да ви причини. Отделяйте по 5 минути дневно, за да се погрижите за лещите си. Така се грижите за собственото си здраве.

Свързани публикация