Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш 5% отстъпка за всяка поръчка.

Често срещани проблеми с контактните лещи?

Често срещани проблеми с контактните лещи?

Кога трябва да се обърнем към лекар?  

Контактните лещи са едно от най-добрите изобретения на човека. Те помагат на милиони да се радват на добро зрение и активен живот въпреки проблемните очи. Сами по себе си те са напълно безопасни и това е факт, доказван всеки миг от множество потребители на лещи за очи. Да не говорим за лабораториите на производители и контролни органи.

При употребата им все пак възникват проблеми, изискващи лекарска намеса. Най-често са следствие на индивидуалните характеристики на самия потребител – като се почне от физиологичната и функционална особеност на очите и се свърши с отговорното отношение към поддръжката и носенето на лещите.

Най-масовото усложнение при носене на меки контактни лещи, е сухотата в очите. 

Тя е позната най-вече на хората, чието ежедневие е свързано с продължително взиране или престой в замърсена среда. Ако не помогнат продаваните без рецепта овлажняващи капки за очи, потърсете лекар.

Сериозно застрашаващи зрението са усложненията, възникващи от недобре поддържани лещи. 

Обикновено засягат конюнктивата, клепачите и роговицата. Това са по-леки или по-тежки възпаления, изискващи намесата на лекар. Особено опасен е инфекциозният кератит. Представлява възпаление на роговицата, което може да доведе до необратими промени, свързани със сериозно отслабване на зрението, дори слепота. За да избегнете тези нежалани последствия използвайте качествени разтвори за лещи.

Добре е да помните, че и идеално поддържаните лещи може да са опасни, ако системно ги носите по-дълго от препоръчаното от лекаря (написаното в упътването) или си позволявате да преспивате с лещи, без да са сертифицирани за това.

Непригодената за продължително носене леща недопуска достатъчно кислород до роговицата. Затормозява дишането й. Влошава се храненето на тъканта. Това я прави лесно податлива на замърсявания и инфекции. За да се преодолее проблема, в прозрачната тъкан на роговицата се появяват и разрастват кръвоносни съдове. Изпитвате дразнимост от светлината, непоносимост към лещите, сълзене, болка, намаляване на зрението. Лечението е продължително, понякога оперативно.

Появи ли се дискомфортно усещане в очите, което не минава от сваляне и повторно промиване на лещите, потърсете лекар.

Свързани публикация