Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш 5% отстъпка за всяка поръчка.

Полезни храни за очното здраве

Полезни храни за очното здраве

Очите ви са незаменими. Всяко тяхно увреждане променя категорично целия ви живот. Лечението им обикновено е трудно, корекцията на зрението изисква непрекъснато носене на очила и лещи. Можете да се грижите за очите си, без да полагате специални усилия.  Само подбирайте храната си така, че в нея да присъстват най-необходимите и важни за здравето на зрението вещества. Те са необходимите за добрата работа на целия ви организъм.

Лутеинът и зеаксантинът са каротеноиди. Концентрирани са в лещата на окото и в макулата на ретината му. Те са пигменти, които поглъщат светлината и вредните UV лъчения. Пазят от дегенерация на макулата с напредване на възрастта, минимизират риска от перде. Изследванията показват, че биха могли дори да обърнат започнали болестни процеси. Отлични антиоксиданти са и са важни не само за здравето на очите, но на почти всички жизнени системи. Най-добър източник за тях са зелените зеленчуци – броколи и всички видове зеле, спанак и салата, тиквички, грах  и др.

Витамините, без които очите ви не могат да минат, са обичайните А, С, Е и от групата В. Те по различен начин пазят очите още на клетъчно равнище. Оптимизират функционирането им, подобряват зрението и адаптивните му свойства. Изграждат зрителния пигмент. Действат като антиоксиданти. 

Подпомагат ги минералите селен, цинк, мед, хром и др.

Необходимо е да си осигурявате и достатъчни количества Омега-3 мастни киселини. Те намаляват почти наполовина опасността от възрастова дегенарация на очите.

Хубавото в случая е, че едни и същи храни покриват до голяма степен нуждите ви от посочените биологически активни вещества:

  • моркови, броколи, чушки и домати;
  • яйца, ядки, гъби и млечни продукти;
  • зърнени храни и зеленчуци;
  • месо, черен дроб и риба;
  • плодове – култивирани и диворастящи;
  • зелен чай.

С две думи – разнообразна храна, колкото се може по-малко обработвана.

Ако помислите – едно разумно направено меню ще ви спести във времето много главоболия – не само с очите.