Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш 5% отстъпка за всяка поръчка.

Контактни лещи през пролетта?

Контактни лещи през пролетта?

Пролетта се характеризира с меко време и влажност. Няма ги екстремните летни и зимни температури и сухота. Би трябвало собствениците на контактни лещи да се чувстват перфектно. Ако не бяха алергиите.

Нежелани ефекти на контактните лещи през пролетта

Пролетно време алергените са навсякъде във въздуха. Не ги спират дори затворените прозорци и врати. Ако страдате от алергии, е много важно да се наблюдавате внимателно. Алергичните конюнктивити са нещо обичайно – особено за хора в по-млада възраст. Характеризират се със сърбеж, зачервяване и подуване на очите и клепачите и обилно сълзене.

Още при първите признаци използвайте охладени изкуствени сълзи без консерванти. Ще изпитате облекчение и ще отмиете попадналите алергени.

Лошото е, че в такава ситуация окото може да започне да реагира на лещите ви като на алерген. Тогава ще трябва или да спрете да носите лещи или да опитате с ежедневни лещи.

Особености при поддръжката на лещите през пролетта

Пролетта няма специални изисквания към поддръжката на лещите ви. Достатъчно е да сте прецизни и внимателни, да ползвате качествени разтвори за лещи и да следвате указанията на производителите им. И въпреки че дните ви са изтощителни, да не си позволявате да преспивате с тях, ако те не са предназначени за това.

Как да се предпазвате

Да се предпазите от алергия е почти невъзможна задача. Но е напълно по силите ви да поддържате лещите си чисти и дезинфекцирани и ако се появят необичайни дразнения, да потърсите веднага лекар.

Въпреки вградената защита от UVA и UVB в модерните лещи, друга задължителна мярка са слънчевите очила с UV филтри. Те ще пазят очите ви и фината кожа около тях от все по-яркото слънце.

Ще ви бъдат полезни и при посещенията на солариум. Добре е да знаете, че въпреки това трябва да държите очите си затворени. За всеки случай – носете със себе си овлажняващи капки. Може да изпитате сухота при подлагането на процедурата.

Свързани публикация