Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш 5% отстъпка за всяка поръчка.

Кои са комфортните контактни лещи? Част II

Кои са комфортните контактни лещи? Част II

Част I

За комфортното носене много важна е кривината и извивката на контактни лещи. 

Ако контактната леща е с по-малка кривина от роговицата, твърде вероятно е да се окаже прекалено подвижна в окото. Това ще снижи качеството на виждане, ще предизвика дискомфорт. Ако е с по-голяма кривина от роговицата – ще я захлупи, ще прилепне върху нея и скоро ще се появи усещане за сухота, дразнене и непоносимост. Трябва да се внимава и с диаметъра. Ако той е по-малък, това означава ръбчетата да се разположат върху роговицата и да предизвикат дразнене. За съжалние тези разлики могат да бъдат видяни само през микроскоп.

Друг важен фактор при избора ви е дебелината на профила.

Колкото по-тънък е профила, толкова по-лесна е адаптацията към лещата и по-удобна е тя. Но и по-лесно се поврежда.

Според геометрията си лещите са сферични или асферични.

При сферичните светлината се събира в равнина, вместо в точка. Това замъглява и размазва образите. Асферичните контактни лещи имат една определяща фокусна точка. Така се увеличава зрителното поле. Образите са кристално ясни и отчетливи дори при недобра осветеност. Изчезват бликовете и ореолите. Добри са за корекция на ниските нива на пресбиопия и астигматизъм.

Особено старание производителите полагат да защитят лещите от отлаганията и наслояванията, които естествено се появяват с престоя им в очите.

Като се има предвид, че точно тези натрупвания стават естествена среда за развитие на болестотворни организми, старанието им изобщо не е излишен лукс. Могат да се споменат и други дребни на пръв поглед неща като тониране за по-добра видимост, маркиране за по-лесно поставяне и т. н. Всъщност те изглеждат дребни само докато не започнете да използвате лещите. После всяко от тях натежава в съвкупността от характеристики, които правят лещата удобна и комфортна или дразнеща и предизвикваща непоносимост.

Няма да говорим за това, какви дефекти трябва да коригират лещите ви. Пише го в рецептата, която ви е дал вашият очен лекар.

И едва след всички обективни характеристики на продукта идват вашите лични особености. Те най-вече ще допринесат за комфортното ви другаруване с лещите или ще ви накарат да ги отхвърлите тотално. Важно е всичко – от устройството и здравето на очите ви през характера и навицитекм ви, до начина ви на живот и естеството на работата ви. И все пак – милиони хора всеки ден носят с удоволствие, или без дори да се сещат за тях, своите контактни лещи!