Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш код за 10% отстъпка на твоя имейл адрес!

Кога да сменим контактните си лещи?

Кога да сменим контактните си лещи?

По правило се приема, че контактните лещите трябва да се носят толкова дълго, колкото е изчислил производителя, най-често това е изписано на опаковката. Очаква се, че точно за този срок са сметнати надеждността на материала, качествата на съставките и функционалността им. Ако се допускат отклонения, те по-скоро сочат скъсяване на посочения срок за носене, отколкото удължаване.

Немислимо е да носите еднодневните си лещи по-дълго. 

Поради краткия си проектен срок на употреба те са много тънки. Не са предназначени за многократно сваляне и поставяне и за почистване и дезинфекция. Общо взето същото може да се каже и за седмичните лещи – особено ако преспивате с тях или ги носите непрекъснато.

Различно стои въпросът за едномесечните контактни лещи. При добри грижи и съхранение, и при високо качество на самите лещи, много често те са годни за носене почти до края на срока, който е описал производителя. Ако не ви дразнят и драскат, ако не замъгляват зрението ви, ако не възпаляват очите и не предизвикват сухота, значи можете да ги носите, но помнете че всички рискове са изцяло ваши.

Опитните потребители на контактни лещи понякога предпочитат продукт с по-къс срок на използване, защото често те не помнят, кога са купили лещите и кога трябва да ги сменят. Те знаят, че комфорта идва с новата контактна леща. Появили се дразнене и смущения – сменят ги веднага.

Ако отскоро носите лещи, по-добре се придържайте към срока, за който са предназначени.

И по-добре ги подменяйте предварително, а не по-късно. Така ще избегнете всеки риск от инфекции и увреждане на очите.

Бъдете особено внимателни, ако ползвате лещи, с които можете да преспивате. Непрекъснатото им носене за определен период ги изхабява по-бързо. Затова е разумно да ги сменяте по-често от фиксирания от производителя срок. Това може да ви спести болезнени проблеми с очите и сериозно увреждане на зрението.