Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш 5% отстъпка за всяка поръчка.

Кога да сменим контактните си лещи?

Кога да сменим контактните си лещи?

По правило се приема, че контактните лещите трябва да се носят толкова дълго, колкото е изчислил производителя, най-често това е изписано на опаковката. Очаква се, че точно за този срок са сметнати надеждността на материала, качествата на съставките и функционалността им. Ако се допускат отклонения, те по-скоро сочат скъсяване на посочения срок за носене, отколкото удължаване.

Немислимо е да носите еднодневните си лещи по-дълго. 

Поради краткия си проектен срок на употреба те са много тънки. Не са предназначени за многократно сваляне и поставяне и за почистване и дезинфекция. Общо взето същото може да се каже и за седмичните лещи – особено ако преспивате с тях или ги носите непрекъснато.

Различно стои въпросът за едномесечните контактни лещи. При добри грижи и съхранение, и при високо качество на самите лещи, много често те са годни за носене почти до края на срока, който е описал производителя. Ако не ви дразнят и драскат, ако не замъгляват зрението ви, ако не възпаляват очите и не предизвикват сухота, значи можете да ги носите, но помнете че всички рискове са изцяло ваши.

Опитните потребители на контактни лещи понякога предпочитат продукт с по-къс срок на използване, защото често те не помнят, кога са купили лещите и кога трябва да ги сменят. Те знаят, че комфорта идва с новата контактна леща. Появили се дразнене и смущения – сменят ги веднага.

Ако отскоро носите лещи, по-добре се придържайте към срока, за който са предназначени.

И по-добре ги подменяйте предварително, а не по-късно. Така ще избегнете всеки риск от инфекции и увреждане на очите.

Бъдете особено внимателни, ако ползвате лещи, с които можете да преспивате. Непрекъснатото им носене за определен период ги изхабява по-бързо. Затова е разумно да ги сменяте по-често от фиксирания от производителя срок. Това може да ви спести болезнени проблеми с очите и сериозно увреждане на зрението.