Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш код за 10% отстъпка на твоя имейл адрес!

Как да повлияем на синдрома на сухите очи?

Как да повлияем на синдрома на сухите очи?

Все по- често се срещат хора, които казват, че изпитват парене и сухота на очите. 

Така нареченият Синдром на сухите очи, засяга както млади хора, така и възрастни, независимо мъже или жени. 

Какви са причините за сухота и дискомфорт на очите?

 Причините за сухота на очите може да се дължи на външни фактори, като:

  • студено или прекалено топло време
  • мръсен въздух
  • силен вятър
  • бактерии
  • напреднала възраст
  • хормонални проблеми (включително менопауза)
  • някои видове лекарства, също е възможно да причинят сухота на очите и други.

Не рядко, сухотата може да е в следствие и на някакъв здравословен предвестник, затова е хубаво да се консултирате с лекар специалист.

Как се диагностицира Синдром на сухите очи?

Диагностиката, може да стане в кабинета на лекар офталмолог, който притежава специализирана апаратура за изследване на слъзния филм, за да определи причината на проблема.

Друга възможност е да се използват така наречените тестове на Ширмер, които най-общо казано определят нивото на влажност. Това са тест ленти за измерване на основното и рефлективно образуване на сълзи.

Как да облекчим симптомите на Синдрома на сухите очи?

Най-просто казано, синдромът на сухите очи е невъзможност на окото да се овлажни достатъчно. В този случай, специалистите препоръчват да се използват изкуствени сълзи или овлажняващи капки. С подобен тип продукти ще успеете не само да овлажните окото, но и да отстраните фините прахови частици и бактерии.

Употребата на изкуствени сълзи и овлажняващи гелове за очи имат и превантивна функция. Тяхната употреба е напълно безвредна за очите и дори,  може да я включите в ежедневната си рутина за хигиена.

Хората, които носят контактни лещи са предразположени към сухота на очите, поради специфичните материали, от които са направени лещите . Ето защо, е хубаво в моментите, в които не са с лещи да използват изкуствени сълзи или овлажняващи гелове за очи като превенция.

Лечението  на сухите очи не е сложно. Най-често се третира с капки и гелове за овлажняване на очите. Има изследвания, които доказват, че омега мастните киселини повлияват състоянието. Най-важното в лечението на синдрома на сухите очи е превенция, а именно да се избягват факторите довели до сухота.

Свързани публикация