Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш 5% отстъпка за всяка поръчка.

Какво плачем и какво представляват сълзите?

Какво плачем и какво представляват сълзите?

Обикновено свързваме сълзите с емоции. Гледаме с насмешка към тези, които се просълзяват за щяло и нещяло. И едва ли си даваме сметка, че от сълзи до сълзи има голяма разлика.

Сълзите, свързани с емоции или физическа болка, имат специфичен състав, а причините и механизмите на отделяне имат психичен характер и облекчават напрежението и емоционалния стрес.

Рефлекторен характер имат сълзите, предизвикани от силни дразнители като кромид, дим, лютиво, чуждо тяло. Тяхната задача е да промият очите и да намалят  силата на дразнителите.

Базалните сълзи са пряко свързани със здравето на очите. Овлажняват ги, пазят ги от инфекции и увреждания. Те формират така наречения слъзен филм. Той от своя страна се разделя най-общо на три слоя.

Средният слой е най-дебел. На практика той осъществява защитните функции, убива бактериите, прочиства от прашинки и чужди тела, попаднали в очите. Провежда кислорода до роговицата.

Долният слой се нарича мукозен. Представлява слузоподобно вещество, което покрива роговицата и осигурява равномерно разпределение на водния слой.

Външният слой има липиден характер. Покрива средния слой, изравнява го и го предпазва от изпаряване.

Премигвайки, осигуряваме постоянно обновяване и разпределяне на слъзния филм. С възрастта слъзният филм изтънява и се появява синдрома на сухото око. Проблемът на модерния човек е снижаването на възрастовата граница, при която се проявява този синдром и зависимостта му вече не от възрастта, а от средата и условията, при които живеем:

  • Запрашеността и замърсеността на въздуха,
  • професии, свързани с напрегнато взиране, при което мигането се забавя,
  • или просто организмът ни е предразположен,
  • действат разрушаващо на защитния слъзен филм и предизвикват усещането за сухота,
  • съпроводено с парене, дискомфорт и дразнене в очите. 

В такива случаи на помощ идват овлажняващите капки за очи – изкуствени сълзи. Добре е да знаете, че вече има такива, които не просто овлажняват окото, а подпомагат запазването на естествения слъзен филм.

Свързани публикация