Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш код за 10% отстъпка на твоя имейл адрес!

Какви видове контактни лещи познавате?

Какви видове контактни лещи познавате?

Преобладаващото мнозинство от пациентите използват меки лещи. Затова хората често дори не си дават сметка, че има отклонения в зрението, коригиращи се успешно с друг вид лещи. Какви са основните видове и кои са главните им характеристики?

Меки контактни лещи

Те са най-популярните, най-лесните за употреба, най-удобните.

Меките контактни лещи коригират късогледство и далекогледство, астигматизъм и пресбиопия, могат да са прозрачни, тонирани или цветни.

Изработват се от хидрогелни материали или силикон-хидрогелни. Имат висока кислородна пропускливост и високо съдържание на вода, което именно ги прави меки. Разделят се по видове според времето за подмяна, възможността да се преспива с тях, несъвършенствата, които коригират.

Твърди контактни лещи

Те са два вида – не пропускащи кислород, произвеждани от полиметилметакрилати и газопропускливи, за които пластмасата е примесена с различен процент силикон. Не пропускащите кислород не бива да остават повече от около 9 часа в очите.
Газопроницаемите, според участието на силикона, пропускат 100, 60 и 30% кислород. Максималната продължителност на носене може да достигне около 15 часа.

Твърди контактни лещи дават максимално добра корекция при астигматизъм и са незаменими при кератоконус.

Имат по-дълъг срок на подмяна и не се инфектират от гъбички. За сметка на това са по-неудобни, разместват се или изпадат при резки движения и мигане, по-трудно се понасят от пациентите.

Хибридни контактни лещи

Съчетават успешно както материалите, така и функциите на меките и твърдите лещи. В центъра си те са твърди и коригират успешно дефектите на зрението. Периферните части са меки с характерния комфорт на носене. Проблемите при тях са възможността центърът на сферата понякога да се огъне и да доведе до симулация на астигматизъм, ограничаване подвижността на окото, затруднено сваляне и доста висока цена.

Склерални контактни лещи

Те покриват не само роговицата, а цялото око. Специално създадени са за напреднали форми на кератоконус. По принцип се изработват от газонепроницаеми материали и могат да се носят максимум около 8 часа дневно.

С напредването на технологиите, все по-успешно се правят опити за производството им от кислород пренасящи материали.

Свързани публикация