Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш 5% отстъпка за всяка поръчка.

Какви видове контактни лещи познавате?

Какви видове контактни лещи познавате?

Днес повечето потребители използват меки лещи. Освен меките контактни лещи, обаче, съществуват още няколко вида - твърди, хибридни, склерални и други. 

Меки контактни лещи

Те са най-популярни, най-лесни за употреба, най-удобни и най-комфортни. 

Меките контактни лещи коригират късогледство и далекогледство, астигматизъм и пресбиопия, могат да са прозрачни, тонирани или цветни.

Изработват се от хидрогелни материали или силикон-хидрогелни.

Хидрогелните материали са по-стара разработка. Те се характеризират с относително високо водно съдържание, но ниска кислородна пропускливост.

Силикон-хидрогел е по-съвременния материал. При него водното съдържание е по-ниско, но кислородната пропускливост е до 5 пъти по-висока от тази при хидрогелните материали. Ето защо лещите от силикон-хидрогел често биват наричани "дишащи" лещи. 

Най-новата високо-технологична разработка при силикон-хидрогелните материали се нарича Воден Градиент, който позволява наличието на висока кислородна пропускливост, благодарение на силикон-хидрогелното ядро и почти 100% водно съдържание на повърхността, благодарение на повърхностен силно хидрофилен гел. Тази разработка на компанията Alcon дава възможност на потребителите да се насладят на несравним комфорт с месечните лещи TOTAL 30 и еднодневните DAILIES TOTAL 1. 

Меките контактни лещи се делят също на еднодневни и едномесечни. В близкото минало активно се използваха и "тримесечни" лещи и дори такива с по-дълъг период на подмяна, но те бавно отпаднаха от по-развитите пазари заради високия риск от усложнения. За LENSIN.BG очното здраве на клиентите е приоритет, затова в нашия онлайн магазин няма да намерите тримесечни лещи или такива с по-дълъг период на подмяна.

Твърди контактни лещи

Те са два вида – непропускащи кислород, произвеждани от полиметилметакрилати и газопропускливи, за които пластмасата е примесена с различен процент силикон. Не пропускащите кислород не бива да остават повече от около 9 часа в очите.
Газопроницаемите, според участието на силикона, пропускат 100, 60 и 30% кислород. Максималната продължителност на носене може да достигне около 15 часа.

Твърди контактни лещи дават максимално добра корекция при астигматизъм и са незаменими при кератоконус.

Имат по-дълъг срок на подмяна и не се инфектират от гъбички. За сметка на това са по-неудобни, разместват се или изпадат при резки движения и мигане, по-трудно се понасят от пациентите.

Хибридни контактни лещи

Съчетават успешно както материалите, така и функциите на меките и твърдите лещи. В центъра си те са твърди и коригират успешно дефектите на зрението. Периферните части са меки с характерния комфорт на носене. Проблемите при тях са възможността центърът на сферата понякога да се огъне и да доведе до симулация на астигматизъм, ограничаване подвижността на окото, затруднено сваляне и доста висока цена.

Склерални контактни лещи

Те покриват не само роговицата, а цялото око. Специално създадени са за напреднали форми на кератоконус. По принцип се изработват от газонепроницаеми материали и могат да се носят максимум около 8 часа дневно.

С напредването на технологиите, все по-успешно се правят опити за производството им от кислород пренасящи материали.

Свързани публикация