Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш 5% отстъпка за всяка поръчка.

Имам рецепта, как да избера контактни лещи?

Имам рецепта, как да избера контактни лещи?

Предстои ви да избирате контактни лещи.

Лекарят ви е дал рецептата и никакви други указания. Какво да правите по нататък?

Разгледайте най-напред рецептата. Почти винаги докторите изписват рецепта за очила, а не за контактни лещи, защото тестът е правен с пробна рамка и стъклени лещи. За да получите точните ви стойности за лещи понякога е необходима малка корекция.

Как изглежда една стандартна рецепта за очила.

Обикновено в ляво – по вертикала – има означения за близко и далече и за всяко от тях – за ляво и дясно око. Най-вероятно пише OD и OS (дясно око и ляво око).

Отгоре, по хоризонтала от ляво на дясно се чете SPH. Тук лекарят е записал диоптрите по сферичната съставка. Ще рече: стойността на диоптричната сила, измерена в диоптри. Ако цифрата е със знак минус – имате късогледство (миопия). Ако е с плюс – далекогледство (хиперметропия). Ако не пише нищо или пък за дясно пише „plan”, а за ляво „plano” – няма диоптър.

Следващата колона, в дясно от SPH, е Cylinder (CYL). Ако тук има някаква стойност, значи сте с астигматизъм. Тази стойност може да е от -4 до +4.

До колонката за записване на стойностите на астигматизма е колона AXIS. Тук се записва градусът, под който е ориентирана остта на на цилиндъра. Стойностите показват под какъв градус да се монтират стъклата на рамката.  Може да  са посочени стойности от 0 до 180 градуса. Ако имате нещо записано в колонката за астигматизъм, значи задължително имате стойности и тук.

Накрая е колонката за разстоянието между зениците. То се измерва в милиметри и е двуцифрено число. Означено е като „DP mm” или „PD mm”. То не ви интересува, ако ще ползвате контактни лещи и нямате намерение да носите очила.

Под табличката графично е отбелязана ориетацията на цилиндрите.

Как изглежда една рецепта за контактни лещи.

Освен параметрите, които засегнахме в началото на темата във вашата рецепта може да има една от следните стойности:

Базисната кривина или радиуса – отбелязва се с BC

DIA – диаметър на лещата

ADD – когато става дума за мултифокални лещи, съкращението показва допълнителната добавка за близо

Dk/t – стойността на кислородната пропускливост на материала на лещата.

Едва когато всичко това ви е ясно, можете да избирате лещи по срок на подмяна, по продължителност на носенето, по цвят и марка.