Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш 5% отстъпка за всяка поръчка.

Диагностични контактни лещи от Microsoft

Диагностични контактни лещи от Microsoft

Microsoft разработва диагностични контактни лещи, които ще могат, разположени в очите на собственика си, болен от диабет, да следят за нивата на кръвната му захар.

Специалисти от Microsoft и учени от Университета във Вашингтон са си поставили амбициозна задача. Според тях съдържанието на кръвта се отразява много точно във всички останали телесни течности – включително сълзите и очната влага.

Електронните лещи ще запазят коригиращите си функции и ще се носят постоянно.

Специално съоръжени и потопени в окото, те ще могат да правят постоянните си анализи без по никакъв начин да пречат или да вредят на носещия ги. Ще обработват информацията и в реално време в цифров вид ще я препращат на външно устройство – може да е и смартфон. Така болният ще следи непрекъснато състоянието си и ще дава точна, неподвеждаща информация на лекаря. Мисли се и за снабдяване на лещите с микроскопичен прозрачен дисплей, захранван с топлината на тялото.

Ако подобен продукт излезе на пазара, той ще облекчи живота на милиони, страдащи от диабет първи тип. Ще им спести непрекъснатото боцкане с игла и много по-точно и навременно ще подава сигнал за необходимост от прием на определена според нуждите доза лекарство.

Ако изобретението, над което работят в Microsoft ви изглежда фантастично, може би по-близко до реалността ще ви се сторят терапевтичните контактни лещи, предназначени да внасят в окото лекарства, които към този момент се прилагат като капки за очи. Капките, според учените, са неефективни. Изтичат от окото или се отмиват бързо от сълзите.

Лещите ще могат да се носят непрекъснато и на практика без никакво участие на пациента ще впръскват лекарството редовно през целия необходим период.

Вече съществуват и диагностични контактни лещи за постоянно проследяване на вътреочното налягане, което е отговорно за глаукомата. Още повече, че заболяването е безсимптомно и оплакванията се появяват, когато вече е много късно за лечение.

Остава само да почакаме и да видим как би изглеждал светът през фантастичните лещи за очи!