Меню
Вашата кошница

Регистрирай се и получаваш 5% отстъпка за всяка поръчка.

Видове разтвори за контактни лещи?

Видове разтвори за контактни лещи?

Единственото, което може да направи лещите опасни за очите ви, сте самите вие, или по-точно – проявена немарливост. Лошите грижи и лошата дезинфекция могат да причинят на очите сериозни проблеми и страдания.

На пазара има много качествени разтвори за лещи. Според действието си те се разделят в няколко групи:

Разтвори за почистване.

Не бива да се капят в очите и с тях не бива да се промиват лещи. Ползват се само за почистване. Някои от тях вече имат съставки, осъществяващи качествена дезинфекция.

Разтвори за промиване и съхранение.

В тях съхранявате лещите, когато не са в очите ви. Обогатени са с овлажняващи съставки. Повечето доочистват наслояванията за определено време – упоменато на опаковката. По-модерните имат дезинфекциращи функции.

Многофункционални разтвори за лещи.

Един е достатъчен за безусловното почистване, промиване, овлажняване, съхранение и дезинфекциране на лещите.

Все по-търсени са така наречените пероксидни разтвори.

Те безкомпромисно почистват и дезинфекцират чрез неутрализация на водороден пероксид. Опасно е да се прекъсва процесът на неутрализация преждевременно, заради което пероксидните разтвори за лещи са най-малко търсени.

Отделна група формират различните разтвори за твърди лещи, макар че по предназначение и функции приличат на разтворите за меки лещи. Разликата напълно се заличава при мултифункционалните разтвори, които са еднакво добри и за двата вида лещи.

Може би сте от потребителите, които се доверяват само на специалните таблетки за почистване на лещи. Ползват се периодично и посредством ензимите, вложени в тях осигуряват перфектна чистота.

Каквито и да са средствата, които използвате, много е важно те да са съвместими с материала на лещите ви и помежду си.

И още – и най-добрите почистващи средства не струват нищо, ако не ги прилагате редовно и според указанията на производителя им. Изследванията показват, че болшинството от ползващите контактни лещи знаят как трябва да се грижат за тях, но го правят само единици. Помнете, че най-драстичните случаи на увредени очи са именно от занемарени и лошо поддържани лещи.