Europe България
Валути
лв.
Запиши се СЕГА!
Искате да получавате последните статии и новини от нас ?
 

Запиши ме

Полезно

Покажи:
Ред:
Защита на личните ви данни (GDPR)
От 25 май 2018 година е в сила Общият регламент за защита на личните данни, по-известен като "GDPR – General Data Protection Regulation".
Какви видове контактни лещи познавате?
Преобладаващото мнозинство от пациентите използват меки лещи. Затова хората често дори не си дават сметка, че има отклонения в зрението, коригиращи се успешно с друг вид лещи. Какви са основните видове и кои са главните им характеристики?
История на контактните лещи - Част 2
В средата на двадесети век чешкият тандем Ото Вихтерле и Драгослав Лим се занимават с разработката на нов тип пластмаса – хидрофилна. Тя има свойството да поема много вода, да става гъвкава и мека. При това е напълно съвместима с човешкото око. Наричат я HEMA. Водата в материала провежда кислород до роговицата и й позволява да диша.
С контактни лещи през есента, какво трябва да знаем.
Есента започва. Сумракът се спуска рано. Листата пожълтяват и падат. Често ръми и всичко е мокро и хлъзгаво. Вече е студено и пускате отоплението.
История на контактните лещи – част 1
Знаете ли, че в листата на най-големите открития за двадесети век, променили до неузнаваемост живота ни, са включени контактните лещи?
Контактните лещи на бъдещето
Какви ще са контактните лещи на бъдещето се определя от сегашните им тенденции на развитие. Ясни ли са те?
Контактни лещи през пролетта?
Пролетта се характеризира с меко време и влажност. Няма ги екстремните летни и зимни температури и сухота. Би трябвало собствениците на контактни лещи да се чувстват перфектно. Ако не бяха алергиите.
Фото контактни лещи от Sony!
Бъдещето е в контактните лещи! Google, Microsoft, Samsung сега и Sony влизат в бизнеса, като на 28 април подават молба за патент на техните фото лещи.
Диоптрични контактни лещи
Диоптрични контактни лещи са тези, които коригират късогледство и далекогледство. Както и при диоптричните очила, основната им характеристика е тяхната оптична сила, наричана още сила на пречупване.
Предимства на еднодневните лещи
Притеснявате се да сложите контактни лещи, защото се страхувате от инфекции и не сте сигурни, дали можете да се справите с необходимата стриктна непрекъсната поддръжка. Отдавна вече има решение за страховете ви. Нарича се еднодневни контактни лещи. Те имат определени предимства пред всички останали.
Контактни лещи през зимата
Напук на мнението за зимата като за мокър и студен сезон, на практика тя е студена, но суха – най-сухата, сравнена с другите сезони. Въздухът се изсушава от бръснещия студен вятър, от безснежния студ в тихо време.
5-те мита за контактните лещи
Ако ви предстои да сложите контактни лещи, разказваните митове за тях могат сериозно да ви разколебаят. Затова да видим най-упоритите:
Първите ми контактни лещи
Решили сте, че за корекция на зрението си ще разчитате на контактни лещи. Но какви точно да бъдат те? Ако многообразието на пазара ви обърква и притеснява? Как да направите най-добрия избор?
Кои са комфортните контактни лещи? Част II
Важно е всичко – от устройството и здравето на очите ви през характера и навицитекм ви, до начина ви на живот и естеството на работата ви. И все пак – милиони хора всеки ден носят с удоволствие, или без дори да се сещат за тях, своите контактни лещи!
Кои са комфортните контактни лещи? Част I
Когато носите меки контактни лещи, вие прекарвате с тях поне половината денонощие. Затова е много важно те да са ви удобни и да осигуряват максимален комфорт при носене. Много е трудно да се определи, какво точно ще рече “максимален комфорт”, защото той е твърде индивидуално усещане.
Защо да избера качествени контактни лещи, а не очила?
От произвеждането на първите съвременни контактни лещи до днес отношението към тях се е променило диаметрално. От ексцентрична приумица и противоестествено бъркане в очите днес те са обичаен лекарствен и козметичен продукт за ежедневна употреба и поклонниците им все повече се увеличават.
Какво плачем?
Обикновено свързваме сълзите с емоции. Гледаме с насмешка към тези, които се просълзяват за щяло и нещяло. И едва ли си даваме сметка, че от сълзи до сълзи има голяма разлика.
Кога да сменим контактните си лещи?
По правило се приема, че лещите трябва да се носят толкова дълго, колкото е изчислил производителя, най-често това е изписано на опаковката. Очаква се, че точно за този срок са сметнати надеждността на материала, качествата на съставките и функционалността им
Проблеми с контактните лещи?
При употребата им все пак възникват проблеми, изискващи лекарска намеса. Най-често са следствие на индивидуалните характеристики на самия потребител – като се почне от физиологичната и функционална особеност на очите и се свърши с отговорното отношение към поддръжката и носенето на лещите.
Контактни лещи с UV / УВ защита.
Малки дози UV-лъчи са безспорно необходими за организма. Без тях той не синтезира добре витамин D. Но вече никой не се съмнява в зловредното им действие върху здравето ни при по-високи дози.
Сухи очи и работа с компютър
Преди смятали, че „синдрома на сухото око” се появява на една по-зряла възраст, при дебалансиране на хормоните или при травма. Днес тя няма възраст – достатъчно е да стоите цял ден в запрашено хале, в магазин с изкуствено осветление или пред компютъра в офиса и в къщи.
Полезни храни за очното здраве
Лутеинът и зеаксантинът са каротеноиди. Концентрирани са в лещата на окото и в макулата на ретината му. Те са пигменти, които поглъщат светлината и вредните UV лъчения. Пазят от дегенерация на макулата с напредване на възрастта, минимизират риска от перде.
Спорт с контактни лещи?
Точно така! Никой вече не спортува с очила. За тази работа има лещи за очи. Беше времето, когато цареше мнението, че с контактни лещи не може да се спортува, че е опасно, че може да се случат разни страхотии.
Спане с контактни лещи ?
Дори когато сте с лещи за продължително носене, не прекалявайте. Нека заспиването с тях не ви става навик. Вероятно опасностите от надраскване и травмиране не звучат толкова страшно като възпаление и хипоксия на роговицата, но защо да си ги причинявате?
Показани са от 1 до 24 от общо 24 резултата (1 страници)